Thursday, October 22, 2009

Istiadat Konvokesyen UiTM Ke-71

Rehearsal



Hmm...not much. Tak pegi pun takpe. Cakap je wajib, tak wajib pun. Bukan semua pun datang. Heheh.

The guy-in-charge taught us on how to wear our convocation robe.

Like, seriously.

Wear and Velcro. Oh, and make sure your arms go through the holes at the side of the robe.

Not really rocket science, now is it?

Well, not to us scientists. Haha!



Bah, the only reason I went to the rehearsal was to meet my pals. Some satu sem tak ketemu, some setahun.

Ade la macam artis sikit aku rasa.

"Azieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!"

Haha!

But do not underestimate the power of finally holding your own 'jubah konvo' in your hands. If only I had more emotions in me...I wanted to shed a tear or two ala in soap operas. All the hard work paid off, man. Wow.



Yes, that revelation of me and Kyo graduating on time kinda hits me like a truck.

Astaga, gila degrading. Haha!

Bah, back in Pre-Science we didn't get ourselves promoted. So this graduation was a little sweeter, at least that mistake back in Sabah was a one time thing.

We got to graduate with our batch. Now that is a freaking awesome end to my chapter in UiTM.



While at the Stor Jubah or something, one of the female staff, ntah muka cam budak jek actually, asked me, "Dah kawen ke?"

I instantly got offended. Yelah, tau la aku besar semacam (hello, look at the height of my wedges that day). After saying no, I asked her, "Kenapa?" *dah meluap-luap ni dalam hati tapi 'cool' kena jaga*

The staff : "Sebab cantik."

Oh?

Weh, aku bukan buat cerita tau! Hahaha! Aku pun agak segan sikit bila dia cakap camtu. Yes, hilang semua meluapnya kemarahan aku. Wakaka.

Oh and something super-humiliating happened to me that day. I shall not forget Kyo's look during that unfortunate event : wide-eyes with horrified etched all over his face and yet there was this certain innocence and adorableness to it. If I wasn't so mortified, I would've pinched his cheeks =D


Convocation Ceremony



I woke up late. Le horror.

Tu ah, duk stay up berFB dan segala. Yelah, I bila excited memang tak boleh nak tido. Huhu.

Pagi tu menyumpah-nyumpah menyesal tak ikut suggestion Mama suruh sewa satu bilik hotel kat area S. Alam so that we wouldn't be late for the ceremony.

We made it on time I guess. Fuh, area UiTM wajiblah jam ketika ini. Tapi parking senang kat Padang Kawad. Masuk padang kawad, park kereta, keluar kereta, naik bas gi DSB. So tak yah risau ye para graduan UiTM di masa hadapan? Haha.



I cannot really rush because I'm wearing such delicate baju kebaya. Ches~ After making sure Mama is fine without me to defend her, I went to PTAR to queue up with the other graduates.

So good to see the familiar faces :)



Ati and I got stuck at the front of the line since we both have our first names beginning with 'A'.




Sayyid, even though his first name started with an 'S', was also in the front =)


Oh, there were face masks distributed around for each graduate and hand sanitizers before we entered DSB.







*teruja teruja*







Nasib Mama dapat duduk dalam DSB. Dapat tengok baby dia amek scroll secara 'live'. Yay!





Ishhhh, dah takde '*' sebelah nama macam dalam buku-buku konvo lepas. Sia-sia je aku grad dengan pointer 3.0 dan ke atas. Hahaha.

On a side note, bila benci kan? Shut it. XD

Moving on~



Me, from Kyo's point of view.

I was N0. 725. Imagine that.

But surprisingly, the ceremony was a breeze. I didn't even get a chance to reminisce about my years in UiTM. I was busy talking, being nervous, betulkan mortar board and jubah konvo, snapping photos, clapping whenever someone with a selempang went up to take their scrolls and counting down with Farah until it was time for 'Diploma in Mikrobiologi' to be handed out.

Got texts from my UMers, congratulating me in the hall. Aww, mumumu. Siap ade satu msg lagi pasal AIESEC stuff. Busy mak uols. Haha.




Apabila line depan aku dah bangun pergi mengambil skrol mereka.

GILA EXCITED MASA NI!

Oh, sungguh berprotokol istiadat ini. Ade la dalam 4 orang betulkan mortar board dan jubah aku (sorang kakak ni sempat bagi kata-kata semangat kepada setiap graduan, contoh : aku diberikan "Okay, cantik." Hee~), 3 orang bagi junk/spam/notis-notis pasal nak amek gambar konvo dan nak beli DVD konvo etc etc, 2 orang cek nama aku betul-betul "Azira Azreen binti Abdul Aziz" and not some impostor dan ade la 3 orang lagi untuk tugas-tugas khas.

I may be exaggerating tapi agak ramai ah orang-orang yang membantu aku untuk naik ke pentas untuk mengambil skrol. Paling teruja sekali bila Ati dah jalan atas pentas amek skrol dia, ade staf lelaki ni hold me back and then bila Ati dah lepas, he said "Okay, jalan." to me and I pun jalan menuju ke VC untuk ambik skrol.

Omigosh, nasib la VC yang bagi skrol!!!!!!!!! YAY YAY YAY!!!!



Masa nak start jalan menuju ke VC, dah pujuk diri ini agar dapat mengawal keterujaan dan kelebaran senyuman, tapi tengoklah, I failed. Ahaha, suka hati aku la! Memang suka pun! Hahaha!

Oh, nama graduan tak disebut masa ambil skrol. Kinda disappointed tapi bagus gak, tak yah aku dengar nama orang-orang yang aku tak suka.



Leganya masa ni.
Dah ada diploma di dalam tangan aku. Yesh!
(Walaupun sebenarnya dalam folder tu takde pape ketika itu. Haha.)

Okeh, masa nyanyi 'UiTM Di Hatiku' tak nangis. Dayum, mana perasaan-perasaan aku pergi??

And yes, saya ade tangkap gambar Bangsar Boy atas stage masa dia terima diploma dia. Haha. Gila fanatik.

Oh, a little reminder : Jangan datang lambat, nanti tak dapat masuk dewan. Masuk pun bila nama nak kena panggil amik skrol.

The ceremony was about 3 hours. When it finally ended and we went out of the hall, fuh, such achievement. Cuma rasa nak bergambar sakan je sekarang. Whee~

I wanted to have a group photo of me and the guys but you know la, things happened.



Ariff

He was in a rush to leave. Ni pun nasib baik je jumpa. He is now in JB for good. I miss him :(




Shakir

He has Zana now.




Kyo

He was attending to his family that day. So we only got to see him like, in the evening T_T




Sayyid

He had his own groupie that day. Oh well.




Anip

Well Anip, he just floated around. Heheh.
Align Center



My gal pals : Rai and Zana




Nabila and Aman.
Nabila stopped by and bought me that mortar board-wearing plushie on a pink stick. Even though I had said in my earlier blogpost how i despise it but when it was given to me...ish, suka betul. Hee~ Sucker for pink stuff.




Atrash and I. Bahagia semacam aku tengok gambar ni. Haha.




With Kak Ah, my roomie during my last year in UiTM




With Aini and Ima.

Oh, sempat lagi bergosip dengan Aini ye pada hari tu. Dia inform berita yang amat gembira bagi aku dan menyebabkan hari aku konvo lagi best. Whee! Love Aini!

*melambai kepada peminat fanatik saya yang sedang membaca ini*

Wahahaha, keji!




With Ida and Ros.
The only two people from Kak Lin's gang that I managed to take photos with.


Bumped into some of my Pre-Science Sabah mates. They graduated on the same day also :



Hakim




Fauzie




Lok Lok! (Lokman)
The other guy bestie I had aside from Kyo back in Sabah.


Puas hati la hari tu sebab dapat tangkap gambar dengan ramai orang...except Kak Lin & The Gang! T_T See, nasib aku pegi rehearsal, kalau tak takde gambar Kak Lin & The Gang. Ish ish, hari tu la Celcom nak cam siot. Call dalam satu area Menara SAAS pun tak dapat. TSK TSK TSK CELCOM.

Tapi memang sangat bahagia la hari itu. Gambar semua nak senyum tunjuk gigi, takde pose lain. Hehe. Terharu bila ade orang-orang membetulkan mortar board sebelum tangkap gambar, rasa macam disayangi lebih jek. Hahahaha.










Finally ade gak a guy yang pakai baju-melayu-hitam-butang-lima-samping-songket.

I was killing time dengan menangkap gambar bersama Faizal while waiting for Kyo to habis kelas.

Ye tuan-tuan dan puan-puan, Kyo was in classes. On the day of his convocation ceremony. Absurd? Tell me 'bout it.

UiTM boleh pulak buat konvo kali ni masa tengah belajar, seminggu sebelum study week plak tu. Ishhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Kalau sebab kenapa tidak disebut nama-nama graduan semasa mengambil skrol adalah untuk mempercepatkan majlis agar H1N1 tidak merebak (walaupun speech VC agak lama) telah diberikan (walaupun agak susah untuk diterima), tolong la sesape kasi tau rasionalnya UiTM menjalankan istiadat konvokesyen pada bukan waktu sem break? Spoil doh.




The bouquet was so nice. Never knew lilies can exude such fragrant aroma.
Fun fact : The bouquet was from a girlfriend to a boyfriend. Lucky you, Kamal :D


After what seemed like ages, tempers flared here and there and a bond strained, Kyo finally decided to grace us with his presence i.e. his damn classes finally ended.


Abusing the Istiadat Konvokesyen UiTM ke-71 signboard











Being artsy-partsy at Galeri Seni Tuanku Nur Zahirah



Yeh's state of mind












Menangkap gambar di Muzium UiTM seperti pelajar bukan dari Kampus Induk sedangkan tiap-tiap sem pun wajib at least sekali masuk muzium ni







Hanyalah lakonan semata-mata. Tiada unsur-unsur tahyul yang ingin disampaikan.






Fanatik








Hesh, bebudak UM pun nak berreformasi jugak. Tsk.


Dan di lokasi-lokasi lain di sekitar UiTM, mana sempat je tangkap gambar





Gambar paling best dalam banyak-banyak gambar hari tu







Akhir sekali ke Canseleri UiTM. Aww~



The awesome view of Shah Alam from the top







With the famous 'Mim'.
Yay, buat gak that throwing-mortar-board-up-in-the-air.







It was late already, plus Shakir had a class (>.<) later. We dropped him and Zana off at their respective homes before heading to Asiari for dinner. I heart Asiari's red bean drink. Hee~ Phew, what a day. One of the best events, best days of my life. Though there were many hiccups, patience was tested, but it was still an excellent ending to the four years I had in UiTM.

konvo2

All the best, graduates ^_^



*photos used in this post are also credited to Kyo, which ever applicable XD